Ο επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού της Alfa Romeo Αλέξανδρος Λιώκης δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της ΦΙΛΠΑ για μια ομιλία στη λέσχη. Παρουσιαστής της βραδιάς και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Τάκης Πουρναράκης. Τον Έλληνα σχεδιαστή προλόγισε ο Ιάκωβος Κρομμύδας, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της FCA Greece. 

Όπως αναμενόταν, η αίθουσα της ΦΙΛΠΑ ήταν κατάμεστη από φίλους που έσπευσαν να ακούσουν τον Αλέξανδρο να τους ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του σχεδιασμού της Alfa Romeo, για τη διαδικασία που ξεκινά από ένα σκίτσο σε λευκό χαρτί και συνεχίζεται με τα ψηφιακά renderings, την κατασκευή του μοντέλου από πηλό, τα τρισδιάστατα σχέδια (CAD) και το τελικό χειροποίητο πρωτότυπο.

Η πορεία του Αλέξανδρου Λιώκη ξεκίνησε με την σχεδίαση της AlfaRomeoGloriaτην οποία σχεδίασε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο IEDκαι παρουσίασε στη Έκθεση Γενεύης το 2013. Μετά από ένα πέρασμα από τη Maserati όπου συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε την Alfieriπου παρουσιάστηκε στην Έκθεση Γενεύης 2014, επέστρεψε στο σχεδιαστικό κέντρο της Alfa Romeo για να συμμετάσχει στην εξέλιξη των Giuliaκαι Stelvio. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε γρήγορα και το αποτέλεσμα ήταν ο διορισμός του ως υπεύθυνος σχεδιασμού για το πρωτότυπο Tonaleπου παρουσιάστηκε στην Έκθεση Γενεύης 2019.

Ο Αλέξανδρος αναφέρθηκε στα αυτοκίνητα από τα οποία εμπνεύστηκε για το σχεδιασμό της Tonale: τις GT Junior, Zagato SZ, Disco Volante, Brera κ.τ.λ. αλλά και στην αγάπη του για την Alfa Romeo μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην ένδοξη ιστορία και τη σχεδιαστική εξέλιξη των μοντέλων της ιταλικής φίρμας.

Αφού απάντησε στις ερωτήσεις των φίλων που παρευρέθηκαν, έκανε ένα σκίτσο της Tonaleτο οποίο δώρησε στη λέσχη.

Η παρουσίαση έγινε με την υποστήριξη της Alfa Romeo και την Χορηγία των ΕΨΑ, Cellier, FIX Άνευ και MΩΤVOLUTION. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Andro.